Kevytyrittäjyys - Hyvät ja huonot puolet

Olet saattanut suunnitella yrityksen perustamista jo pidemmän aikaa ja liikeidea olisi valmiina, mutta epäilet, kannattaako yrityksen perustaminen vai ei. Tällöin kevytyrittäjyys voi olla paras vaihtoehto kokeilla siipiään.

Kevytyrittäjyys tarkoittaa käytännössä laskutuspalvelun käyttämistä. Kevytyrittäjyys on parhaimmillaan joustava ja riskitön tapa sen testaamiseen, toimiiko oma yritysidea ja ennen kaikkea onko se kannattava.

Kevytyrittäjyydellä voi myös välttää normaalin yritystoiminnan tuomat byrokraattiset vaatimukset, kuten kirjanpidon ja verotuksen haasteet. Mikäli kevytyrittäjyys osoittaa toiminnan kannattavaksi, on se verrattain helppoa muuttaa toiminimi- tai osakeyhtiömuotoiseksi yritystoiminnaksi.

Kevytyrittäjyys pähkinänkuoressa

Kevytyrittäjä tekee töitä ja laskuttaa niistä laskutuspalvelun kautta. Yritystä ei siis perusteta. Kevytyrittäjä toimii asiakassuhteessa laskutuspalveluun.

Laskutuspalvelut perivät pienen prosenttiosuuden jokaisesta laskusta, jonka teet laskutuspalvelun kautta. Osa tästä laskutuspalvelun perimästä osuudesta menee työnantaja- ja vakuutusmaksujen ja ennakonpidätysmaksujen maksamiseen.

Vaivaton vaihtoehto yrittäjyydelle

Laskutuspalvelun käyttö on vaivatonta, koska esimerkiksi kirjanpito, verotus ja muut pakolliset velvoitteet hoituvat automaattisesti laskutuspalvelun kautta, eikä sinun tarvitse erikseen huolehtia niistä. Kannattaa kuitenkin aina varmistaa, mitä asioita kuuluu laskutuspalvelun toimintaan. Tällöin et vahingossa oleta palvelun hoitavan jotakin sellaista asiaa, joka ei palvelun piiriin kuulu.

Vertaile erilaiset laskutuspalvelut tarkkaan ja valitse itsellesi se, joka sopii parhaiten omiin tarpeisiisi.

Kevytyrittäjyydellä voit kokeilla miltä yrittäjyys tuntuisi, mutta vältät pahimman byrokratian ja riski on huomattavasti pienempi kuin silloin, jos perustaisit yrityksen. Voit rekisteröityä ilmaiseksi laskutuspalvelun käyttäjäksi ja maksat vain silloin, kun toimintaasi liittyy laskuja.

Kevytyrittäjyyden edut

Kevytyrittäjäksi voi ryhtyä ilman suurta alkupääomaa. Epävarmuutta sietää paremmin, kun ei ole suurta taloudellista panostusta taakkana. Laskutuspalvelun käyttö maksaa vasta sitten, kun laskuja muodostetaan. Käytännössä riski siitä, että kokeilusta tulisi suuria taloudellisia menetyksiä, on hyvin pieni.

Laskutuspalvelut ovat luotettavia, ja luotettavuudesta kertoo jo sekin, että samat yritykset ovat toimineet Suomessa jo vuosia. Kirjanpidon ja verotuksen kiemuroihin ei tarvitse perehtyä heti toiminnan aloittamisen jälkeen, koska laskutuspalvelu huolehtii niistä.

Kevyt askel yrittäjyyden tielle

Voit kuitenkin aloittaa yritystoiminnan, ja alkaa perehtymään kirjanpitoon omaan tahtiisi siltä varalta, jos myöhemmin haluat perustaa yrityksen.

Jos kuitenkin alkaa tuntumaan siltä, ettei toiminta kannata, voit milloin tahansa lopettaa laskutuspalvelun käytön. Voit myös halutessasi perustaa yrityksen milloin tahansa.

Jos toiminta on kannattavaa ja toiminnasta alkaa tulla laskuja enemmän, on yrityksen perustaminen järkevää.

Voit myös laskuttaa sivutoimisesta työstä kevytyrittäjyyden avulla. Laskutuspalvelua voi myös käyttää satunnaisesti, siinä ei ole määrää, miten monta laskua pitäisi tehdä vuodessa.

Mitä haittoja kevytyrittäjyydestä on?

Asioilla on myös ne huonot puolet, niin kevytyrittäjyydelläkin. Laskutuspalvelu ottaa jokaisesta laskusta pienen prosenttiosuuden, joten yrittäjälle jää vähemmän. Laskutuspalvelulla voi myös olla minimisumma, joka laskutetaan aina, esimerkiksi 15 - 20 euroa. Jos toimintasi on sellaista, että laskuttamasi summat ovat pieniä, ovat todelliset laskutuspalvelun kulut enemmän kuin 5 %.

Starttiraha voi jäädä saamatta kevytyrittäjältä, mutta sen saaminen on mahdollista myöhemmin, jos yritys perustetaan.

Kaikkia töitä ei voi laskuttaa laskutuspalvelun kautta. Tällaisia ovat esimerkiksi luvanvaraiset työt, kuten taksiliikennöinti. Kevytyrittäjyys sopii silloin, kun myydään palveluja. Jos myyt tavaroita tai elintarvikkeita, ei kevytyrittäjyys välttämättä ole kannattavaa. Myöskään tavaroita myyvää verkkokauppaa ei kannata perustaa laskutuspalvelun kautta.

Verotuksellinen hyöty jää pieneksi

Osan liiketoiminnan kuluista saa vähennettyä laskutuspalveluiden avulla, mutta ei kaikkia. Osa verohyödyistä jää saamatta, koska kuluja ei voi vähentää liiketoiminnan kuluina.

Koska kyseessä ei ole yritys, ei kevytyrittäjä voi saada yritysrahoitusta esimerkiksi laitehankintoihin. Jos toimintaasi vaaditaan kalliita laitteita ja rahoitusta, on kevytyrittäjyys poissuljettu vaihtoehto.

Laskutuspalvelut eivät useinkaan hyväksy asiakkaiksi henkilöitä, joilla on maksuhäiriömerkintöjä.

Kevytyrittäjän verotus

Laskutuspalveluissa veroprosentti määrää veroihin menevän osuuden, kuten tavallisessa tuloverotuksessa. Verokortti toimitetaan laskutuspalvelulle. Sen voi toimittaa myös sähköisesti.

Kevytyrittäjän verotus on helppoa. Saadut tulot ovat ansiotuloja, jotka verotetaan veroprosentin mukaisesti. Mitä enemmän ansaitsee, sitä enemmän maksetaan veroja. Tulot, jotka saadaan laskutuspalvelun avulla, verotetaan muiden ansiotulojen kanssa.

Laskutuspalvelun kautta laskutetut pienetkin tulot ovat veronalaista tuloa, joten niitä ei voi jättää huomioimatta verotuksessa.